sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Koiran villapaita (kääpiöpinserille)

Olen kutonut kääpiöpinseri Dumbolle jo useamman villapaidan ja nyt kokeilin tehdä siitä ihan ohjeen. Koko on siis noin 30cm, eli ilmoittaa selän pituuden säästä hännän tyveen. Malli on hyvin yksinkertainen ja helposti muokattavissa, muuttamalla vain työn leveyttä tai pituutta. Tärkeät mitat siis ovat selän mitta (säkä - hännän tyvi) ja leveys eli selkäkappaleen leveys kainalosta kainaloon (selän puolelta mitattuna ;)  ). Kääpiöpinserillä nuo mitat ovat: selän pituus 30cm ja kainalo - kainalo 25cm.
Käytin työhön kahta lankaa (7-veljestä ja Nallea). Tykkään että niin tulee jämäkämpi ja kuosinsa paremmin pitävä käyttövaate. Lämminkin se on, etenkin kun on paleleva kaveri.


KOIRAN VILLAPAITA



Koko: Kääpiöpinseri (30cm)
Lanka: 7 veljestä + Nalle
Puikot: pyöröpuikot kokoa 5 ja sukkapuikot kokoa 4,5 / käsialan mukaan.

Luo silmukoita 26 pyöröpuikoille nro 5. Neulo *2o, 1n*. Toista koko neuleen selkäkappale samaa mallikertaa. Lisää jokaisen kerroksen alussa 1 silmukka.
Lisää kunnes silmukoita on 42 ja työn korkeus 8cm (leveys 13-25cm).
Jatka edestakaisneuleena, kunnes kappale on koiran selän mittainen, hännän tyvestä säkään (n.30cm).
Kavenna viimeisellä kerroksella joka kolmas silmukka, 2o yhteen. Nyt puikolla olevat silmukat ovat 1o 1n neuleena. Katkaise lanka.
Selkäkpl alhaalta 13cm ja ylhäältä 25cm, pituus 30cm.


Kudo mahakappale erikseen. Luo 20s ja kudo niillä 1o, 1n edestakaisneuletta. Kudo kunnes kappale on 18cm pitkä. Poikakoiralla säädä mitta niin ettei pippeli peity. Mitta siis tulee kaulan alaosasta vatsalle haluttuun kohtaan.
Selkä- ja mahakappaleet valmiina.


Nyt siirrä sukkapuikoille mahakappale ja selkäkappale. Itse jaan työn kolmelle puikolle; yhdelle mahakpl ja selkäkpl kahdelle. Kudo 1o, 1n neuletta suljettuna neuleena, kunnes kaulus on halutun mittainen. Tässä paidassa pituutta kauluksella on 10cm.
Vaihda työ sukkapuikoille.

Jos haluat paitaan aukon valjaille tai kaulapannalle tee kaulukseen aukko kutomalla 5krs edestakaisneuleena, pitäen kääntökohtana takakappaleen keskikohtaa. Jatka tämän jälkeen taas normaalisti suljettuna neuleena 1o 1n, kunnes kaulus on halutun pituinen.Valjaita varten tee aukko heti kauluksen 1o 1n neuleen alussa. Paita "valuu" jonkin verran koiran päällä ja kauluksen aloituskohta on hyvin alhaalla kaulalla, lähinnä lapojen tuntumassa. Kaulapantaa varten aloita siis aukon tekeminen vasta kun kaulusta on noin 6cm kudottuna.
Tässä aukko valjaille. Aukko on tehty heti kauluksen alussa ja se asettuu sään paikkeille.

Kun kaulus on halutun mittainen (kuitenkin vähintään 10 cm) päättele työ löyhästi. Nyt voit sovittaa työtä koiran päälle, ellet aiemmin sitä tehnyt puikkojen kanssa. Dumboa ei sovitus oikein huvittanut, hänellä oli juuri päivätorkut menossa ja sovitustuokiosta huolimatta niitä jatkettiin. ;) Tässä vaiheessa tuntuu, että mahakpl on liian lyhyt, mutta kätössä paita venyy uskomattoman paljon ja valahtaa kohti häntää.

"Päiväunet!" Sanoi pikku Dumbo ja kaatui takaisin nukumaan.
 Asettele työtä koiran päällä ja katso mihin kohtaan mahakappale tulee ommella. Tässä paidassa ompelin mahakappaleen 14 cm:n päähän helmasta (häntäpäästä). Ompele noin 5 cm:n matkalta ja päättele langat huolella, tämä tulee kovaan kulutukseen ja löyhät päättelyt purkaantuvat. ;) Itse tykkään jättää rintaa varten hieman enemmän tilaa, kuten kuvasta näkee, rintaosa on hieman pussilla.
Mahakappale on nyt ommeltu selkäkappaleeseen kiinni.

Päättele langat ja villapaita on valmis. :)









6 kommenttia:

  1. Hei! Voitko lähettää minulle yhteystietosi: aistiunelmaa@gmail.com. Minulla olisi sinulle ehdotus, ehkä kaksikin, liittyen kädentaitoihisi ja nukkekoteihin. Kiitos :). Kirsi

    VastaaPoista
  2. Kiitti kivasta ja simppeölistä ohjeesta. Sain tehtyä ystävän koiralle sopivan nutun.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta. Täytyy kokeilla. Yksi kysymys nousi eli teetkö koko työn tuplalangalla?

    VastaaPoista
  6. Hello. This model is very simple and interesting.
    I'm going to make it for my old cat Zázá.
    Thanks for sharing.

    VastaaPoista